Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Квантна стелт Hi-Tech наметка камуфлажа

Фирмата Hyperstealth Biotechnology од Британска Колумбија, Канада…

Квантна стелт Hi-Tech наметка камуфлажа Квантна стелт Hi-Tech наметка камуфлажа

Куќа која плови

Оваа куќа е изградена на вода,…

Куќа која плови Куќа која плови

Коцкасто огледало - хотел на дрво во Шведска

Хотелот на дрво во Шведска, веројатно…

Коцкасто огледало - хотел на дрво во Шведска Коцкасто огледало - хотел на дрво во Шведска

Урбана градина

Дизајнирана е од фирмата за градинарски…

Урбана градина Урбана градина
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Здравец (Geranium macrorrhizum L.)

Здравец (Geranium macrorrhizum L.) 

Здравецот расте низ целата земја. Најмногу го има во градините…

[повеќе]

Каланхое - лек во саксија

Каланхое - лек во саксија  

Многу растенија со лековити својства можат да се одгледуваат во…

[повеќе]

Плевелот, кој лекува и ни помага да ослабеме

Плевелот, кој лекува и ни помага да ослабеме 

Тученицата Portulaca oleracea e богата со хранливи материи - содржи…

[повеќе]

Ова е билката со која Ванѓа им помогнала на стотици луѓе да ослабат

Ова е билката со која Ванѓа им помогнала на стотици луѓе да ослабат 

По смртта на баба Ванѓа, рецептот се задржал и продолжува…

[повеќе]

Неверојатно: чујте како штурците зборуваат човечки

Неверојатно: чујте како штурците зборуваат човечки 

Американскиот композитор Џим Вилсон успеал да го сними звукот на…

[повеќе]

Биволи - загрозен вид пред изумирање

Биволи - загрозен вид пред изумирање 

Краткиот филм кој ќе имате прилика да го погледнете, е…

[повеќе]

Прозрачна куќа, изградена околу дрво

Прозрачна куќа, изградена околу дрво 

Прекрасна проѕирна куќа ќе биде изградена околу големо дрво во…

[повеќе]

Народни рецепти да го зголемите растот на косата

Народни рецепти да го зголемите растот на косата 

Многу луѓе имаат проблеми со растот на косата. Токму за…

[повеќе]

Шафран - најскапиот зачин во светот

Шафран - најскапиот зачин во светот 

Шафранот е најскапиот зачин во светот, вреди двапати повеќе од…

[повеќе]

1 2 3

Коњското опавче отров или лек

Папратите Equisetum arvense L. (коњско опавче, полска пршлика) и Equisetum palustre L. (блатна пршлика) припаѓаат на фамилијата Equisetacae (надавки). Коњското опавче е скоро неискоренлив плевел, многу распространет, посебно на милеста и кисела почва, каде што често расте масовно.

Расте по полиња, ливади, покрај патишта, железнички пруги, на необработливи места, на влажни места, покрај реки, бари, насипи итн., од низини до планински предели. Блатната пршлика често се среќава на калливи места, влажни пасишта и ливади, од морските брегови до планинските предели.

Опис на растенијата

Коњското опавче е повеќегодишно растение со многу разгранет изданок од кој секоја година се појавуваат два вида на стебла – фертилно и стерилно. Фертилното стебло се јавува многу порано од стерилното, во март и април. Тоа е неразгрането, со висина од 10 до 30 см, сочно, со светлокафеава или црвенкаста боја. На врвот формира спороносен (спорофилен) клас, кој носи спори.

Сите спори се исти, по боја се зелени, со топчеста форма. По должината на стеблото се наоѓаат 4-6 лисни ракавци со 8-12 запци. Откако спорите ќе се расеат, фертилното стебло изумира, а ризомот образува друг вид на стебло – стерилно (вегетативно). Тоа е високо 10-80 см, по боја е зелено, повеќекратно пршленесто разгрането, со гранки ориентирани нагоре, така што потсетува на мал бор. Врвот на стеблото не е разгранет.

Подземниот дел на ова растение е претставен со силно разгранет ризом, кој продира длабоко во земјата. Преку зеленото стерилно стебло, ризомот се снабдува со резервна храна, која идната пролет се користи за развиток на фертилниот изданок. Блатната пршлика е повеќегодишно растение како и коњското опавче.

Powered by Web Agency

Видете го уникатниот сончев ореол над Монголија! (видео)

Ретка појава на сончев ореол беше забележан над Монголија. Погледнете како Сонцето добива најразлични и уникатни форми.

Сончевиот круг помина низ неколку убави, па дури и застрашувачки форми, во мал и голем ореол, и виножито. Погледнете:

 

Powered by Web Agency

Егзакум (Exacum)

Екзакумот (Exacum) потекнува од фамилијата на „Gentianaceae“. Овие цвеќиња потекнуваат од тропска Африка и Азија.

Тие се повеќегодишни цвеќиња, што на височина достигнуваат до околу 30 см. Листовите се во форма на срце, сјајни и околу 2.5 см долги.

Powered by Web Agency

Гинисов рекорд: Најстарото куче во светот:)

Блуи е најстарото куче во светот на сите времиња.

Ова куче е Австралиски Волчјак, кое живеело речиси два пати повеќе отколку просечниот век на живеење.

Powered by Web Agency